dzolia - 2013-01-24 23:32:19

Na specjaln± pro¶bę Sami, przepis na ziemniaki 'ogniskowe z piekarnika':

worek (czysta jednorazówka) w której wymieszane s±: 1/2 szklanki m±ki pełnoziarnistej, 2 łyżeczki papryk słodkiej i ostrej, łyżeczka soli, pół łyżeczki pieprzu.

Obieramy ziemniaki (1-1,5 kg) i myjemy, NIE OSUSZAMY. Lekko wilgotne wrzucamy do reklamówki i tarzamy ziemniaki, żeby się obtoczyły w m±ce. Jak już będ± całe obtoczone, wyrzucamy na blachę (nie tłu¶cimy!) i do piekarnika na 30-45 minut na 170 stopni.

Na ostatnie 10 minut warto podwyższyć temperaturę, żeby skórka była chrupi±ca. Je¶li wolicie bardziej upieczone, to dłużej trzymać, jak mniej to mniej. Warto je w połowie czasu przekręcić, żeby były w miarę równomierne.

Obtoczenie w m±ce daje skorupkę jak z ogniska :)

Smacznego :)


Przepis znaleziony na jakim¶ blogu kulinarnym, którego teraz nie umiem znaleĽć ;]

www.meiera20g.pun.pl www.djsoul.pun.pl www.mmcenter.pun.pl www.kiepscy.pun.pl www.sonyericson.pun.pl